Vyradenie vozidla z evidencie

24.01.2006 Celý región

Pre majiteľov áut, ktorí chcú vyradiť svoje vozidlo z evidencie natrvalo, platia od začiatku tohto roka nové pravidlá vyplývajúce z novely zákona o ochrane o...
Pre majiteľov áut, ktorí chcú vyradiť svoje vozidlo z evidencie natrvalo, platia od začiatku tohto roka nové pravidlá vyplývajúce z novely zákona o ochrane ovzdušia ako aj zákona o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia.

Problematiku vyraďovania vozidiel z evidencie upravuje aj zákon o premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Vzhľadom na platnosť týchto nových zákonov postup pri vyradení starého vozidla z evidencie je nasledovný. Keďže od januára už neplatí , že držitelia starých vozidiel môžu predkladať pri vyraďovaní z evidencie čestné vyhlásenia o ponechaní si starého auta potvrdené obvodným úradom životného prostredia, teraz sú povinní najprv dať takéto auto na spracovanie autorizovanému zariadeniu, ktoré im potvrdí prevzatie starého vozidla na spracovanie. Spolu s potvrdením o prevzatí starého vozidla od spracovateľa áut, predkladajú na príslušný dopravný inšpektorát v mieste bydliska aj nasledovné veci: osvedčenie o evidencii vozidla, tabuľky s evidenčným číslom, kolok v hodnote 50, - Sk, doklad o zaplatenom zákonnom poistení vozidla za príslušný kalendárny rok a platný občiansky preukaz ak ide o fyzickú osobu alebo výpis z obchodného registra , živnostenský list a pečiatku ak ide o organizáciu. O vyradení vozidla z evidencie vydá okresný dopravný inšpektorát jeho držiteľovi písomné potvrdenie. V Prešovskom kraji sa v súčasnej dobe nachádzajú 2 zariadenia, ktorým bolo udelená autorizácia na spracovanie starých vozidiel a to : MAVEBA, s.r.o. , Železničiarska 6, Hanušovce n/T , okr. Vranov n/T a KOVOD RECYCLING, s.r.o. , Stavebná 2, Banská Bystrica, prevádzka Kendice č. 390, okr. Prešov.
 

Vyberte región

mark